ZAČETKI...

  segajo v 18.stoletje in še daleč nazaj, točen izvor je zavit v skrivnost. Jasno je, da sta tako dolgodlaki kot kratkodlaki škotski ovčar potomca starih ovčarskih psov katerih poreklo je Škotska in Wales. Ime izhaja iz besede ''coll'', kar v anglo-saksonskem jeziku pomeni ''črno''. Psi so bili vzrejani z veliko skrbi, da so bili lahko v veliko pomoč gospodarju pri pašnji in čuvanju ovac. Kasneje, ko so jih Angleži vmešali med svoje ovčarje in industrijski revoluciji, naj bi jih križali z Borzoji, tako naj bi dobili bolj ''plemenito'' glavo, ki je danes ena glavnih značilnosti v videzu škotskega ovčarja. Njihov preboj v status ''popularne pasme'' pa se je začel, ko jih je ''odkrila'' kraljica Viktorija, postali so nekaj ''modnega''. Vzreja se je tako usmerila v produciranje razstavnih, salonskih psov, kar je je pustilo velik vpliv na videzu psov. Pasma se je prvič pojavila leta 1860 na razstavi v Birminghamu. Po tem so sledili prvi izvozi psov v ZDA, zaradi česar je pasma nato v letih od 1900 do 1920 zelo hitro napredovala. Največji vrhunec popularnosti pa je sledil zaradi še kako poznanih knjig, televizijskih serij in filmov o zvesti ''Lassie'', ki je pasmi prinesla več škode kot koristi, saj je imelo veliko ''kvazi'' vzrediteljev v mislih le zaslužek.

Pred leti so bili škotski ovčarji dosti višji in bolj čvrsti v zgradbi, domnevno naj bi bili sposobni pokriti 100 milj v enem dnevu, vendar pa ga danes v Veliki Britaniji za resno pašo ne uporabljajo več, nadomestil ga je Border collie. Kljub temu je v ZDA in številnih evropskih državah prišlo do ''oživljanja'' in ohranjanja škotskega ovčarja v duhu delovnega psa. Nekateri ljudje ga danes še vedno uporabljajo za pašnjo, vendar se je njegova vloga spremenila, postal je odličen družinski pes, primeren za različne športe kot je recimo agility, frisbee in obedience.

pašni preizkus, Ace of Glory of the Holy Mountain

... OD GLAVE DO PET...

 Ena glavnih karakteristik v videzu škotskega ovčarja je njegova glava. V sorazmerju z velikostjo psa ima glava obliko ozkega klina s topo konico, lobanjski del glave in linija nosnega hrbta sta vzporedni in enake dolžine, ločeni z rahlim, vendar zaznavnim stopom. Oči so srednje velikosti in mandljaste oblike ter so temno rjave barve, razen pri blue merlih, kjer je pogosto delno ali celo oko modro. Uhlja sta majhna, na vrhu čela, nošena prepognjeno (zgornja tretjina).

   

PHREELANCER PHROSTY MOON OVER CORYDON  © Corydon Collies & Mari Palgi

Kontrast med glavo škotskega in recimo borderskega ovčarja je očiten, slednji ima precej krajši gobec in bolj izrazit stop med čelom in gobcem.   

Telo je rahlo daljše v primerjavi z višino in je pokrito z bujno dlako, vendar le ta ne sme zakriti oblike telesa- kar je žal danes pri nekaterih linijah psov zelo pogosta napaka. Zgornja dlaka je ravna in na otip trda za razliko od poddlake, ki je mehka in gosta.

STEADLYN SHOW STOPPER  © Steadlyn/Steadwyn Collies

Zaželjene bele oznake so bel ovratnik, cel ali delen, bele noge in šape, bela dlaka pod vratom in bela konica repa.

Razlika med ameriškim in evropskim škotom glede na standard v bistvu niti ni velika, ampak izgledajo pa precej drugače. Ameriški standard veleva večje, močnejše, bolj kompaktne pse, poleg tega pa priznavajo več barv kot pri nas. V Evropi so priznane 3 barve pri škotskih ovčarjih:

  - soboljevo bela (sable), ki varira od svetlih do temnejših odtenkov rjave barve. Lahko je dominantna, svetlejša, (imenovana tudi gold sable) vendar nikoli ''krem ali slamnata'' ali pa temnejša (imenovana tudi dark sable)- znak prenašanja gena za tribarvno različico

KŐAKÓI TERRY-TRAMP  © Nyitramenti Collies

WICANI FIRELIGHT  © Danyln Collies

- tribarvna (tricolour), prevladuje črna, z bogatimi rjavimi oznakami po glavi in po nogah, rjasti odtenek na zgornji črni dlaki je zelo nezaželjen.

KARAVA KEMPEZ  © Karava Collies

- blue merle (modra marmorirana), prevladuje čista srebrno modra barva, s črnimi lisami. Bogate rjave oznake zaželjene, toda pomanjkanje leteh se ne kaznuje. Velike črne lise, temnejša siva barva ali rjasti odtenki na zgornji dlaki ali na podlanki so zelo nezaželjeni.

STEADLYN THE REVOLUTION  © Steadlyn/Steadwyn Collies

  Višina škotskih ovčarjev je: 51-56cm plečne višine za samice & 56-61cm za samce.

...  NI NEŽNEJŠE DUŠE ...

Škotski ovčar je zelo prijazen, miren, nežen in vdan pes, na splošno zelo dober z otroki in drugimi živalmi. Nikoli ne sme kazati znake agresije ali živčnosti ter mora kot mladič biti dobro socializiran, da ne postane sramežljiv in nezaupljiv. Kot ovčarski pes zna biti kar ''vokalen'' in lahko veliko laja, sploh če je osamljen in mu je dolgčas. Pašni nagon je preverjeno še danes prisoten v škotskih ovčarjih ter v moči varira od psa do psa. Škotski ovčar ni pes, da bi ga imeli na vrtu namesto vrtnega palčka, živeti mora skupaj s svojo družino, lastnikom, drugače v notranjosti ''umre''. Je izredno prilagodljiv, lahko živi v hiši ali v stanovanju, vendar se mora dnevno dovolj gibati. Je zelo inteligenten in željan učenja, vendar je z njim potrebno delati z nežno roko, nikoli s silo!

S pravo vzgojo od mladička lahko postane uspešen deloven pes, pa naj bo to kot pomočnik pastirju za pašnjo, pes reševalec, pes terapevt; uspešen ''športni'' pes: agility, frisbee, obedience, rally-o; tudi uspešen razstavni pes in navsezadnje krasen družinski pes, družabnik in zvesti prijatelj.

© Life in Movement, Russia

© Life in Movement, Russia

 

  © Born to Be Collies

... ZDRAVJE & BOLEZNI ...

Škotski ovčar je zelo zdrava in neproblematična pasma, doživijo res lepe starosti, brez kakšnih posebnih težav, vendar res toplo priporočam nakup mladička pri vzreditelju, katerega psi imajo opravljene zdravstvene teste za določene dedne bolezni, ki se lahko pojavijo pri pasmi! To so dedne bolezni oči: CEA, PRA, KAT, zelo priporočljivo je tudi slikanje kolkov. Pojavlja se tudi velika občutljivost na ivermectin in zdravila z vsebnostjo te snovi ali nekaterih podobnih, ponavadi so to zdravila proti parazitom. Posvarite svojega veterinarja o tem, zaradi tega lahko kuža POGINE! Sploh, če gre za ''koktejl'' takih zdravil združeno z anestezijo!!

V redkih primerih- slaba vzreja, se pojavlja epilepsija, pri linijah z ozko-sorodstvenimi paritvami pa tudi razne alergije, slabši imunski sistem in neplodnost.

Naj vas vse našteto ne prestraši, v nakup psa se podajte odgovorno in poiščite pravega vzreditelja!

... KAJ PA VSA TA DLAKA?

 Marsikdo pričakuje, da je nega škotskega ovčarja zaradi njegove bujne dlake zelo zahtevna. Napačno predvidevanje. Tip dlake, ki jo ima škotski ovčar je izredno ''hvaležen'' in jo je lahko vzdrževati, edino kar zna biti malce nadležno je izpadanje dlake v fazi menjave, takrat je treba malo večkrat poprijeti za sesalec. Drugače je samo potrebno imeti voljo, da vsake toliko poprimemo za krtačo.

Tu je krasen članek, sicer v hrvaškem jeziku, glede krtačenja, striženja in podobno: http://www.britanskiovcari.info/cl.php?clanak=cesljanje

Kako zadeva izgleda v živo si pa lahko ogledate na kakšni razstavi, kjer imajo sicer razstavljalci bolj profesionalen pristop pri urejanju psa, vendar vam bodo z veseljem podali kak nasvet.

Ne smemo pa pozabiti, da k negi, poleg nege dlake, spada še kvalitetna prehrana in veterinarska oskrba.

 

Za konec še enkrat en izmed mojih najljubših blue merle škotskih ovčarjev...

CH PHREELANCER PHROSTY MOON OVER CORYDON © Corydon Collies & Collienet